Нагородження переможця XIХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика

Студентка Чортківського державного медичного коледжу Ірина Новосільська  як переможець XIХ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика   брала участь у церемонії нагородження найкращих знавців української мови, що проходила 16 травня 2019 року  в Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка в Києві. Ліга українських меценатів, яка є організатором цього заходу,  у День вишиванки, свято ідентичності українців, об’єднала шанувальників рідного слова: учнів, студентів, педагогів, меценатів, письменників, журналістів, громадських діячів. З вітальним словом до переможців звернувся Президент України  Петро Порошенко, який   зазначив, що вони  є прикладом для всіх громадян  щодо того, як треба володіти українською мовою. І не лише володіти, а й демонструвати, як її потрібно любити, шанувати і пізнавати.  Глава держави  говорив про знакову подію, що відбулася напередодні – підписання Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який утверджує державний статус української мови й забезпечує конституційне право вільно говорити нею і чути її в публічному просторі. Насамкінець Президент України  побажав учасникам та переможцям конкурсу подальших здобутків в ім’я України та висловив вдячність меценатам за підтримку цього патріотичного заходу.
У святково піднесеній атмосфері до всіх присутніх звернулись заступник Міністра освіти і науки України Вадим Карандій, виконавчий директор Ліги українських меценатів Михайло Слабошпицький, президент Ліги українських меценатів Володимир Загорій, директор Інституту української мови Національної академії наук України Павло Гриценко, засновник Товариства української мови, герой України, видатний поет Дмитро Павличко, які наголошували на тому, що Закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» будуть імплементувати саме вони, молоді люди, і від них залежить, чи не загубиться українська мова як імунна система національного організму в складних геополітичних процесах.
Переможці конкурсу одержали дипломи, грошові винагороди від меценатів, подарункові пакети з художньою літературою, а також мали можливість поспілкуватися з відомими людьми.
Також хочу зазначити, що будь-який успіх – це сума колективних зусиль окремої людини, помножена на інтелектуальну енергію оточення. І перемога нашої студентки в XIХ Міжнародному конкурсі з української мови імені Петра Яцика є свідченням того, що в Чортківському державному медичному коледжі  витає дух  націєтворення, який пропагує його очільник – кандидат медичних наук, Заслужений лікар України Любомир Степанович Білик.  Директор коледжу вважає, що важливим мотивуючим фактором у будь-якій добрій справі є пошанування праці педагогів і студентів, тому зі свого боку теж  нагородив грошовими преміями Ірину  Новосільську та її викладача, з якою студентка йшла до успіху, Олександру Ігорівну Петрушенко.