ЧОРТКІВ ВІДВІДАВ МЕР ФРАНЦУЗЬКОГО МІСТА БЕЗЬЄ

У четвер, 5 травня, до Чорткова завітав мер французького міста Безьє  – Роберт Менард, який одним із перших почав активно допомагати та підтримувати українців від початку війни.
З березня цього року Безьє стало містом-побратимом Чорткова і вже передало 80 тонн гуманітарного вантажу, 30 захисних шоломів, бронежилетів та іншої амуніції. Окрім того, 60 вимушено переселених жінок та дітей знайшли прихисток у цьому старовинному містечку на півдні Франції.
Під час перебування у Чорткові пан Менард із колегами зустрівся із міським головою Володимиром Шматьком, працівниками міської ради та волонтерами оперативного штабу. Дякуючи за надану допомогу і підтримку, міський голова Володимир Шматько зазначив:
«Знаю, що Безьє – місто із багатою історією та однозначно хорошими людьми. Приємно вражений, що ви самі запропонували нам підтримку і допомогу. Зараз, коли росія розгорнула повномасштабну війну проти нашої держави, українцям неабияк важлива підтримка Європи. Війна – важке випробування як для цивільних, так і для військових, але ми обов’язково переможемо, і віримо, що ви нам у цьому допоможете».
Також представники французької делегації побували у гуртожитку Чортківського медичного фахового коледжу, де сьогодні, завдяки Любомиру Білику – директору медколеджу, депутату Тернопільської обласної ради, знайшли тимчасовий дім понад 250 вимушено переселених українців, 90 із яких – діти.
Любомир Степанович представив гостей тимчасовим мешканцям гуртожитку та розповів про те, як йому вдалося організувати їх проживання та забезпечити людей комфортними умовами. Зокрема, керівник медколеджу сказав:
«Ми намагаємося зробити усе можливе, щоб всі українці, котрі тікали від жахливої війни почували себе у безпеці. Умов, у нашому гуртожитку цілком хороші та комфортні, а наші працівники допомагають усім, чим можливо.
Сьогодні маємо важливих гостей, котрі стали для нас друзями і підтримають Україну та Чортків. І це не випадково, що допомагають нам саме французи, бо Україна має давні дипломатичні зв’язки із цією країною. Можна сказати, що навіть родинні, адже дочка Ярослава Мудрого – Анна стала дружиною французького короля Генріха І і матір’ю короля Філіпа І.  Тож зараз продовжувати дружні стосунки між нашими країнами – справа потрібна та важлива». Любомир Степанович щиро подякував меру Безьє за підтримку та подарував йому на пам’ять образ Пресвятої Богородиці (в українському строї).
«Україна – це вже частина Європа і ми це розуміємо. Зараз ваші військові не просто захищають свою країну, вони відстоюють демократію, незалежність та свободу всього цивілізованого світу. Ми вражені вашою відданістю та стійкістю духу у боротьбі проти російської агресії. Безьє однозначно і надалі підтримуватиме всіх українців та чортків’ян і продовжить надавати гуманітарну допомогу», – звернувся до присутніх Роберт Менард.
Відтак, представники міста Безьє відвідали «Дім милосердя» та зустрілися із преосвященним владикою Дмитром Григораком, єпископом Бучацьким УГКЦ, який тут прихистив українців із Харкова, Маріуполя, Ізюму, Волновахи, Бучі та інших міст, які зазнали нападу рашистів. Зазначимо, що в «Домі милосердя» зараз перебувають також діти та люди з інвалідністю, котрі втікали із власних домівок.
Неабияк зворушила та до сліз розчулила пана Менарда та всіх гостей історія сім’ї Руслана Борцова із Волновахи. Герой відав своє життя у боях за Україну в квітні цього року. У чоловіка залишилася дружина із шестирічним сином, які встигли вчасно виїхати із зони бойових дій і зараз живуть у «Домі милосердя».

За матеріалами прес-служби Чортківської міської ради